Hålla sig frisk inför och under julen

Juletid

Julen är en sådan högtid då man ofta samlas och vill ha det mysigt. Man kan dock inte bortse från att december ofta är en månad då man ofta känner sig lite småsjuk. Det är inte alls ovanligt att man blir sjuk under årets kallaste månad. Men det finns faktiskt en hel del man kan göra för att undvika att bli sjuk lagom till jul.

Undvik förkylningar

Förkylningar är en sjukdom som sprids snabbt under vintern. Det beror bland annat på att man befinner sig mer inomhus och inne smittas man både lättare och snabbare. Genom att se till att man äter rätt, och kanske kompletterar sin kost med lite vitaminer kan man få ett bättre immunförsvar och det gör att sjukdomarna har svårare att få fäste. Det kan också vara mycket klokt att försöka vara ute och röra på sig även fast det är kallt.

En enkel förkylning kan snabbt utvecklas till influensa eller lunginflammation och om man blir smittad gäller det att ta det lugnt så att kroppen får vila. Ett alternativ är också att vaccinera sig, men det ger inte ett fullgott skydd och sprutan måste tas i god tid.

Oroa dig inte sjuk

När det börjar lacka mot jul är det ofta många som känner sig rejält stressade. Det är julklappar som ska handlas, mat ska köpas och man ska förbereda för eventuella släktingar och vänner som kommer på besök. Genom att låna pengar till jul slipper du oroa dig för att ekonomin inte ska räcka till alla utgifter. Oro och stress är en sådan sak som snabbt kan göra en sjuk och dessutom finns risken att julen inte blir så rolig som man förväntat sig.

Om du ser till att dela upp alla sysslor och kanske ordnar ett knytkalas till jul slipper du stå med all mat på egen hand. Då kan olika personer ta med sig ingredienser eller maträtter och sedan dukar man upp allt på ett stort bord. Det kan dessutom bidra än mer till gemenskapen och dessutom finns det något som alla tycker om på julbordet.

Torra läppar och andra småkrämpor

Under vintern är det inte alls ovanligt att råka ut för torra läppar. Då är ett Lypsyl guld att ha. Det gör läpparna mjuka och smidiga på nolltid. Då slipper du tänka på att de spricker vilket orsakar smärta. Det är ofta en fördel att börja använda sig av mjukgörande preparat på läpparna redan innan det blir riktigt kallt.

Det finns också en del andra småkrämpor man kan drabbas av. Torr hud är en sådan. Det finns alltid en risk för självsprickor och liknande under den kalla årstiden. Speciellt händerna är mycket utsatta. Genom att använda fuktgivande krämer kan man avhjälpa en del av problemet.

Om du ser till att ha ett litet husapotek med huvudvärkstabletter, plåster, sårsalva och liknande hemma kan du vara förberedd på de flesta små skador och krämpor man kan drabbas av under vintern. Då slipper du avbryta julfirandet med besök på apotek och hälsocentraler.