– Jag blev så frustrerad över att modemagasin etc. bara skildrar en viss typ av skönhet. För mig har skönhet många ansikten och personligheten är lika viktig som utsidan, säger Marie Wallderin.

Vid endasr 18 års ålder drabbades Marie Wallderin av Systemisk skleros, SSc. Det är en mycket ovanlig kronisk sjukdom som gör att kroppen producerar för mycket bindväv. Detta leder bland annat till att huden förstelnas, något Marie fått kämpa med dagligen då hon har den mest aggressiva varianten av sjukdomen.

– När jag fick sjukdomsbeskedet kände jag att livet var slut. Jag minns att jag fullkomligt bröt ihop efter att ha läst om hur sjukdomen fortskrider. Jag kunde inte sluta gråta. Min dotter var endast två år och min största rädsla var att hon skulle få växa upp utan mig, sin mamma. Det fick bara inte hända!

Marie bestämde sig dock snabbt för att sjukdomen inte skulle få ta över hennes aktiva liv, men med symptom som förtjockad stel hy, reumatismisk ledvärk, andningssvårigheter, lungfibros, pacemaker, extrem trötthet och förtvinande muskler blev det en hård kamp på liv och död.

Startade eget

Med en vilja av stål och en besvikelse över marknadens bristande utbud bestämde sig Marie och hennes sambo John för att starta eget.

– Jag älskar att sporta, men kände inte att det fanns några träningskläder som passade mina behov. Jag vill ha kläder som får mig känna mig vacker, låter huden andas och som dessutom är ansvarsfullt producerade. Det fanns inte på den svenska marknaden så vi bestämde oss för att starta W-Sportswear.

Träningskläder som låter huden andas är en funktion de flesta vill åt, men för Marie har det blivit livsviktigt.

– Jag kan inte kompromissa när det gäller att ta hand om min hud. Det går inte! Det har därför blivit svårt att hitta kläder och framförallt smink som min hud klarar av.

Vårdande smink

I sin jakt på produkter som är vårdande för huden stötte Marie på märket Palina och kontaktade dess grundare Lina Ivarsson. Det visade sig att Lina Ivarsson också hade tröttnat på det bristande utbudet och även hon startat eget.

– För mig är det lika viktigt att makeup-produkterna har de bästa sminkegenskaperna, samtidigt som de enbart innehåller det som är bra och vårdande för huden. När jag inte fann den kombinationen, skapade jag Palina, berättar Lina.

Lina har själv jobbat som makeup- artist i 13 år och kände precis som Marie att skönhetsidealen är förlegade och monotona.

– För mig handlar det om vad man utstrålar. Smink och hudvård är inte fåfänga för mig utan handlar om att bli den bästa versionen av sig själv. Att vara säker i sig själv, harmonisk och levnadsglad, det är skönhet för mig. Oavsett ålder, kroppsform eller hudfärg, säger Lina.

Sökte modeller

De båda entreprenörerna kände att de hade så pass liknade idéer att de över en lunch bestämde sig för att slå sina påsar ihop.

– Vi bestämde oss väldigt snabbt för att samarbeta. Lina och jag har samma tänk när det kommer till företag och vad vi vill erbjuda kunder. Det ska vara det bästa, på alla sätt.

– Jag kände verkligen att jag och Marie har samma värderingar och målgrupp, så det var en ”perfect match”.

Tillsammans sökte de efter en modell som skulle representera företagen.

– Vi tycker att kråksparkar, mogen charm och kvinnliga former är vackert. Vi sökte inte bara en modell, utan en stark och sund representant för vår målgrupp 30 plus, säger Marie.

– Skönhet kan presenteras i många olika former och vi söker en kvinna med personlighet och karaktär som vet vem hon är under makeupen, inflikar Lina.

Tävlingen är bara ett steg närmare i entreprenörernas plan att rucka idealen till grunden.