– Numera erbjuds fillers och botoxbehandlingar av en uppsjö av olika aktörer. För att vara säker på att ha tillgång till kvalificerad medicinsk kompetens om något skulle gå snett rekommenderar jag alla klienter att vända sig till en klinik där personalen är medicinskt utbildad och som enbart använder fillers som tillverkats av välkända och väletablerade företag. Välj en klinik som är certifierad och där personalen har lång erfarenhet av att utföra filler och botoxbehandlingar, säger Caroline Tesch, som är sjuksköterska och barnmorska och driver kliniken Ung för evigt.Ung för evigt

Vem söker sig till dessa behandlingar? De flesta är endast ute efter att behålla sin ungdomliga fräschör. Det första man ofta märker med sitt åldrande är i huvudsak tre saker: man börjar se arg ut och kanske få en ”Argrynka” som framträder mer, sura mungipor syns tydligare och blir markanta hos många och det tredje är att man ser tröttare ut, med ringar och utgröpningar under ögonen. Allt detta går enkelt att åtgärda med fillers och botox och dessutom finns det idag verksamma produkter som hjälper till att hålla huden yngre.

Var noga med hudvården och börja tidigt

– Välj inte klinik utifrån pris, gå istället på rekommendationer. Om behandlingen går snett och exempelvis skulle resultera i ojämnheter eller liknande krävs medicinskt kompetent personal för att reda ut situationen. Den typen av stöd och hjälp kan du inter räkna med på en klinik med okvalificerad personal. Kvalificerade medarbetare kan också erbjuda rådgivning kring vilken typ av produkt som lämpar sig bäst för just dig, säger Caroline Tesch.

Hon rekommenderar kvinnor som vill bevara sitt och unga och fräscha utseende att dels vara noga med att ha en välfungerande hudvårdsrutin och dels att börja med botox- eller fillersbehandlingar relativt tidigt. Hualyronsyran och kollagenet, vars brist genererar rynkor i huden, börjar nämligen brytas ner redan i 25-årsåldern.