Att välja rätt plastikkirurg kan kännas som en svår uppgift, men rekommendationer från vänner och bekanta eller från nätet kan underlätta ditt val.

– Välj i första hand en kirurg som är medlem i branschorganisationer, exempelvis Svensk Plastikkirurgisk förening eller Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. Dessa medlemskap säkerställer att kirurgen är specialistutbildad plastikkirurg och har den erfarenhet som behövs för att utföra sitt arbete säger plastikkirurgen Leif Gylbert, som driver en plastikkirurgisk klinik på Sophiahemmet i Stockholm.

Viktigt med noggrann genomgång tillsammans med kirurgLeaif

En bröstförstoring kostar i genomsnitt mellan 35 och 40 000 kronor. Undersök noga vad som ingår i priset. Det är ofta en fördel att välja en kirurg som kan erbjuda ett paketpris där operation i narkos, implantat och samtliga efterkontroller ingår. Tidigare använde somliga kirurger koksaltsimplantat, men numera används i huvudsak silikon, som är säkrare och bidrar till ett verklighetstroget slutresultat.

– Seriösa kirurger inleder alltid med ett möte då patienten på detaljnivå får veta vad en bröstförstoring innebär, vilka resultat hon kan förvänta sig och hur läkningen efter ingreppet fungerar. Inför operationen ges patienten dessutom möjlighet att välja storlek på de silikonimplantat som opereras in, säger Leif Gylbert.

En vecka efter operationen är det dags att återvända till kliniken för ett första återbesök, då en specialistutbildad sjuksköterska tar stygnen och kontrollerar att såren läker som de ska. Tre månader efter operationen är det dags för nästa återbesök, den här gången till kirurgen, som följer upp resultatet av operationen. Det sista återbesöket genomförs ett år efter operationen.

Evas välbefinnande ökade efter bröstförstoringen

Fyrtionioåriga Eva Andersson bestämde sig för att genomföra en bröstförstoring efter att ha gått ner drygt trettio kilo i vikt. Hon valde en kirurg som hon kände förtroende för och en klinik som satsar på ett familjärt och personligt bemötande.

– Jag har alltid haft en liten byst och när jag gick ner mycket i vikt kände jag att en bröstförstoring skulle kunna hjälpa mig att få rätt proportioner i min kropp. Innan operationen hade jag ett möte med dr Gylbert då han gick igenom exakt hur operationen går till. Han mätte diametern på mina bröst och rekommenderade en specifik protesstorlek. Därefter fick jag prova olika storlekar hemma i lugn och ro, säger Eva Andersson.

Operationen tog mindre än en timme och redan när hon vaknade upp från narkosen kände Eva att hennes självförtroende hade förbättrats. Tidigare använde hon vadderad BH, men efter operationen är det inte längre nödvändigt.

– De första två dagarna efter operationen kände jag lite smärta, men jag fick utskrivet smärtstillande tabletter som underlättade tillvaron. Nu, fyra dagar efter min operation, gör det inte längre ont. Jag kan definitivt rekommendera en bröstförstoring till kvinnor som noga övervägt sitt beslut och vill ha en kupstorlek som överensstämmer med kroppens egna proportioner. För min del gjorde operationen en jätteskillnad för mitt välbefinnande, säger Eva Andersson.