De flesta som ringer 020-50 50 50 till Kvinnofridslinjen är utsatta kvinnor som har ett behov av stöd och bekräftelse. Men det händer också att anhöriga och vänner hör av sig för att få veta hur de kan hjälpa.Åsa

Personalen har lång erfarenhet av att möta människor i kris och kan även hänvisa vidare till stöd som går att få lokalt där kvinnan bor. Det är gratis att ringa och samtalet syns inte på telefonräkningen. Stödtelefonen finns tillhands dygnet runt, året runt.

– Våldet pågår hela tiden, det upphör inte för att det blir helg eller andra ledigheter. Därför är det så viktigt att det alltid går att nå oss, säger Åsa Witkowski verksamhetschef för den nationella stödtelefonen vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

Mätningar visar att mer än 50 procent av Sveriges kvinnor nu vet om att Kvinnofridslinjen finns. Många har fått kunskapen genom hälso- och sjukvården. Andra har sett reklamkampanjer och artiklar i medierna. Runt 20 procent har blivit tipsade av arbetsgivare och arbetskamrater.

– Det är viktigt att omgivningen både reagerar och agerar när man kommer i kontakt med kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Vi ser nu att medvetenheten har ökat. Fler känner till problematiken och vet vad man ska göra, säger Åsa Witkowski.