En person som insett det är Agneta Sjödin, som bland annat gav sig ut på en pilgrimsvandring för att hitta balansen i sig själv.

– Det jag lärt mig är att det är viktigt att vårda mina tankar och fokusera på vad som är bra i mitt liv, istället för att haka upp mig på sådant som är mindre bra. Det går att styra tankarna in i positiva spiraler och undvika de negativa, berättar hon.

Men hon framhåller också att det inte finns några enkla knep för att nå dit, utan det kräver ett långsiktigt arbete som pågår hela livet.

Välmående är en färskvara som man hela tiden måste underhålla

– Välmående är en färskvara som man hela tiden måste underhålla, och eftersom varje människa är unik så måste var och en hitta sin egen väg. En sådan process kan gå väldigt fort för somliga, som snabbt hittar de verktyg som fungerar för dem, medan andra kan behöva längre tid.

 

En ständigt pågående resa

 

Det handlar om att testa sig fram till vad som får en att må bra, vad man värdesätter i relationer exempelvis så man kan undvika att gå in i de destruktiva. Det kan även handla om vilken träning och kost som passar en själv.

– Det är en ständigt pågående resa som i sig är väldigt vacker tycker jag, eftersom den siktar mot att hitta det som är bra i livet och att kunna njuta av det. Man kan säga att meningen med livet är att lära sig att njuta av sin egen livsresa, konstaterar Agneta Sjödin.

Det handlar mycket om att hitta det man gillar att göra och sedan försöka göra mer av det. Att välja de tankar som lyfter det man gör som är bra och som fokuserar på de positiva resultaten.

Då gäller det att mota de tankarna och istället fokusera på de saker som man gjort, och gör, som fungerar bra.

– Det kan vara lätt att ibland tycka att man är för tjock eller att man misslyckas med det man företar sig. Då gäller det att mota de tankarna och istället fokusera på de saker som man gjort, och gör, som fungerar bra. Och även om det är mörkt och slaskigt ute så kan man försöka skapa en vacker inre värld, där man väljer att tänka positiva tankar om sig själv och sin omgivning. Paradiset ska alltid kunna finnas inom oss oberoende av det som sker runt omkring, förklarar Agneta Sjödin.