I många delar av världen uppfattas menstruation som något orent och pinsamt som måste döljas. En konsekvens av denna tabu och okunskap är att flickor stannar hemma från skolan när de har mens – eller hoppar av skolan helt och hållet. I Indien, till exempel, hoppar nästan var fjärde flicka av skolan på grund av mensen. En annan konsekvens är att det är svårt för flickor och kvinnor att få tag på mensskydd, och i stället går de utan eller använder lera, torkad kobajs, strumpor, tidningspapper, blöta handdukar eller vad som helst för att skydda sig. Detta kan leda till svåra infektioner.

– Det är en sådan djup orättvisa, säger Daniella Peri som tillsammans med vännen Nova Hoffman Bermejo bestämde sig för att dra sitt strå till stacken.

Välgörenhet är alltså ett av benen i vår affärsmodell

– Det var faktiskt under en promenad runt Hyde Park som vi formade hela vår affärsidé. Att starta ett mensskyddsföretag där varje låda sålda tamponger också ger en månadsförbrukning mensskydd och utbildning inom ämnet till en flicka i ett utvecklingsland, säger Daniella.

Idén till Yoppie fick de från skomärket Toms som skänker ett par skor för varje sålt par.

– Välgörenhet är alltså ett av benen i vår affärsmodell. Det är inte bara ett sidoprojekt, säger Nova.

100 000 timmar

Men Nova och Daniella var även missnöjda med situationen i Sverige.

– Tamponger som används i dag är gjorda av syntetiska material och besprutade med kemikalier. Det är dåligt både för miljön och för kroppen. Men hur farligt det är, vet vi inte ens. Vi är förvånade över att mensindustrin inte är mer ifrågasatt. Varför finns det så lite forskning om hur dessa tamponger påverkar oss? Andra hudnära produkter, som kondomer, har det gjorts betydligt mer tester på, säger Nova.

Underlivet absorberar både mer och snabbare än munnen. Så vad händer när vi absorberar dessa kemikalier?

En kvinna har i medelsnitt en tampong i sig i 100 000 timmar under sin livstid. Så därför var det viktigt för Daniella och Nova att deras tamponger ska vara ekologiska.

– Underlivet absorberar både mer och snabbare än munnen. Så vad händer när vi absorberar dessa kemikalier? Vi bryr oss om vad vi stoppar i munnen, men vad vi har i underlivet är också jätteviktigt. Dessutom ger de syntetiska tampongerna dålig luftgenomströmning och kan orsaka svamp, infektioner och ett dåligt pH-värde.