Fakta deltagare:

Inger Hildingsson. Foto: BayerInger Hildingsson

Marknadschef på Kvinnan & Mannens Hälsa Bayer Skandinavien

 

Kristina Gemzell Danielsson. Foto: Alexandra Ekström MadridKristina Gemzell Danielsson

Professor på Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset

 

Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken. Foto: Nadja HallströmÅsa Enervik

Barnmorska och sexualupplysare på RFSU

Det finns många olika preventivmedel och inom varje kategori finns flera olika sorter och varumärken. Samtidigt florerar skräckhistorier och myter som gör det svårt att veta vad som är ett bra val. En eftermiddag i januari samlades fem kvinnor för att diskutera möjligheter och snårigheter med att hitta rätt.

Om 100 kvinnor i fertil ålder har oskyddat sex med män under ett år blir 85 av dem gravida. Om man inte vill bli gravid behöver man alltså ha ett fungerande skydd. Vad som är ett fungerande skydd varierar från person till person men det ska vara enkelt att använda och man ska må bra under tiden. 

 

Vi fick makten

– Preventivmedel är en fantastisk möjlighet. Innan de kom hade vi kvinnor inte så mycket att välja på förutom att vara gravida, göra abort och föda (ofta många) barn. Kvinnor som kan välja själva har bättre förutsättningar. Män har traditionellt styrt kvinnor när det kommer till barnafödande men när de första p-pillerna kom fick vi makten. Det är lite tragiskt att denna möjlighet nu istället har blivit en börda för många, säger Kristina Gemzell Danielsson som är professor på Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag har aldrig fått lära mig något om preventivmedel i skolan. När jag var i ett förhållande och verkligen behövde information fick jag söka själv på nätet innan jag gick till ungdomsmottagningen. Det är svårt att veta också vad som är fakta och vad som är myter när man får höra så många mardrömshistorier av vänner och på nätet, säger Frida, gymnasieelev i Stockholm.

– Informationen på ungdomsmottagningen är bra men det finns lite för mycket och det är svårt att välja. Jag hade önskat att någon sa till mig vilket som var det bästa alternativet för mig, menar Olivia Telander, även hon gymnasieelev i Stockholm.

"Trenden idag är att de långtidsverkande preventivmedlen ökar."

– Man måste utgå från sig själv. Om man frågar en kvinna som äter p-piller om de tycker att det går bra så svara de ofta ”Ja”  trots att de missar att ta dem ibland. Då är inte metoden enkel, och fungerar  ju inte bra. För dem hade antagligen ett långtidsverkande medel som spiral eller p-stav passat bättre. Trenden idag är att de långtidsverkande preventivmedlen ökar. Förr trodde man att spiral bara kunde användas av kvinnor som fött barn men så är det inte. Det är en jättebra metod för unga kvinnor som vill slippa tänka på sitt preventivmedel men ändå vill ha ett säkert skydd. Det finns både med och utan hormon berättar Inger Hildingsson, marknadsansvarig för Kvinnans hälsa på Bayer.

– Preventivmedel med hormoner är det som det står mest negativt om. Till exempel att hormoner går ut i avloppen och ut i havet, fortsätter Olivia Telander.

 

Runda bordet diskusson. Foto: Alexandra Ekström Madrid

Foto: Alexandra Ekström Madrid

 

Skyddar mot cancer 

Kristina Gemzell Danielsson påpekar dock att hormonerna från preventivmedel nästan inte är någonting i jämförelse med de som går ut i naturen från jordbruket.

– Det är fult att skuldbelägga kvinnor för det. Det finns också andra metoder om man vill undvika det, menar hon.

– Det finns också många positiva effekter av hormonella preventivmedel. Mindre acne, mens, mensvärk och pms. Äter man p-piller kan man också hoppa över mensen, det är absolut inte farligt, berättar Åsa Enervik, barnmorska och sexualupplysare på RFSU.

Kristina Gemzell Danielsson berättar vidare att p-piller också skyddar mot äggstockscancer och livmodercancer:

"Det är få som vet alla positiva effekter som kommer med p-piller och andra hormonella metoder."

– Tyvärr, blir det en skevhet i media eftersom metoder som till exempel p-appar och kondom som är fria från hormoner får marknadsföras hur som helst medan hormonella preventivmedel klassas som läkemedel och inte får marknadsföras. Därför är det få som vet alla positiva effekter som kommer med p-piller och andra hormonella metoder. Vi forskare känner till biverkningarna med hormoner även om många inte tror det. Det finns mer effektiva metoder än p-piller som spiral och p-stav men även en mindre effektiv metod är bättre än att inte använda någon metod alls.

 

Runda bordet-samtal. Foto: Alexandra Ekström Madrid

Olivia Telander önskar att ungdomsmottagningar skulle erbjuda mer generösa öppettider. Foto: Alexandra Ekström Madrid

 

"Få väljer en metod eller ett preparat som fungerar hela livet."

– Få väljer en metod eller ett preparat som fungerar hela livet. Livssituationen förändras och ibland behöver man byta metod. Det är när man ska hitta ett nytt som det kan vara lite kämpigt att hitta rätt men ge det tid. Prova det nya i 6 månader så att kroppen hinner vänja sig. Men om man börjar tokblöda eller deppar ihop totalt ska man så klart inte tvinga sig fortsätta så länge. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte ger råd om farliga preventivmedel. Men, alla reagerar olika och en del har svårare att hitta rätt än andra, berättar Åsa Enervik.

Frida berättar att hon hade önskat att det var mer fokus på det positiva istället för det negativa. Samtidigt säger Olivia Telander att hon önskar att ungdomsmottagningar skulle ha bättre öppettider:
– så att man kan få bra hjälp och råd. Tiderna är ofta under skoltid och det är svårt att få tid.

– Bra preventivmedel för alla och säkra aborter är helt avgörande för vår frihet och för vår hälsa, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Åsa Enervik avslutar med att påpeka att vi behöver politiker som satsar på sexuell hälsa och rättigheter, så att mottagningarna har de resurser som krävs.