Hon hade drabbats av Good Pastures sjukdom, en ovanlig autoimmun sjukdom som innebär att kroppen bildar antikroppar mot de egna organen. I hennes fall drabbades njurarna. Efter sjukhusvistelser på Kuba och USA kunde Erika flygas hem. Hon får nu dialys 4 dagar i veckan för att överleva.

"Ljudet från dialysapparaten ingår"

Erika är utbildad musiker och håller konserter där hon i en performance improviserar med saxofon och tvärflöjt samtidigt som hon dialyserar på scenen. Ljudet från dialysapparaten ingår i musikarrangemanget.

 

Tidig diagnos är avgörande

Erika tillhör en av de 560 000 personer i Sverige som har njursvikt. Det är en tyst allvarlig sjukdom som märks först då det återstår knappt 30 procent av njurfunktionen. Njursvikt är lika vanligt hos kvinnor och män, men kvinnor får ofta diagnosen betydligt senare.

Det behövs mycket forskning om njursjukdomar samt orsaken till att njursvikt upptäcks senare hos kvinnor. Tidig diagnos och behandling mot högt blodtryck samt livsstilsändring kan bromsa utvecklingen av njursvikt. Mer information finns på www.njufonden.se