Urinläckage är vanligare hos kvinnor än män. En förklaring är att graviditeter och förlossningar ofta gör vävnaden i området kring urinröret svagare.

Urinläckage kan man också ha vid vissa neurologiska sjukdomar.

Om man har ansträngningsinkontinens läcker det urin när man till exempel hoppar, hostar eller nyser. Om man däremot brukar bli plötsligt kissnödig och inte hinner till toaletten kallas det trängningsinkontinens. Ofta orsakas urinläckage av en blandning av dessa två typer av inkontinens.

Vissa läkemedel kan också förvärra besvären och göra det svårare att kissa och tömma blåsan ordentligt.

Symtom

Vanliga besvär vid urininkontinens är att man

  • läcker urin när man hostar, hoppar, nyser och anstränger sig
  • plötsligt blir kissnödig och läcker urin.

Behandling

Bäckenbottenträning, så kallade knipövningar, hjälper framför allt om man har ansträngningsinkontinens. Blåsträning, att försöka tänja på intervallen mellan toalettbesöken, hjälper vid trängningsinkontinens.

Det är alltid bra att motionera och dricka i lagom mängd.

Det är alltid bra att motionera och dricka i lagom mängd. Man ska undvika att dricka för mycket, särskilt vätskedrivande drycker som te och kaffe.

När man tycker att urinläckaget är så besvärligt att det påverkar vardagen kan man behöva bli undersökt och behandlad. Ofta blir man hjälpt av rådgivning och träning av till exempel bäckenbotten och blåsan. Medicin kan också lindra besvären. Operation kan vara ett alternativ om man har ansträngningskontinens.

Källa: https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Urininkontinens-hos-kvinnor/