Solen strålar in genom glastaken och vi alla tinar upp från kylan utomhus, såväl i kroppen som till sinnet. En bättre plats för vår fotografering och intervju än här i Edvard Anderssons växthus i Bergianska trädgården är nog svårt att hitta. Alexandra Charles är initiativtagerskan till dagens fina samling utav inspirerande kvinnor och ämnet är Women in Red, den årliga kampanj vars mål är att sprida kunskap om kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.Alexandra Charles

Alexandra, berätta om kampanjen och varför den är så viktig?

– Tyvärr är det så att få känner till att hjärtinfarkt är ett av de största hälsoproblemen som drabbar oss kvinnor och idag drabbar den även många yngre kvinnor. På 1.6 och 2.6 Miljonerklubben jobbar vi tillsammans med insamlingen Kvinnor & Hälsa för att sprida detta viktiga budskap samt att samla in pengar till forskning.

Symbolen för kampanjen är en röd sko, designad av Lotta Lewenhaupt, till förmån för forskning på kvinnohjärtan och just när det kommer till hjärtan är det viktigt att framhålla att det skiljer mer än vad man kan tro mellan ett kvinno- och ett manshjärta. Något professor Karin Schenk-Gustafsson är mån att upplysa om.

Viktigt med forskningBarbro

– Bara en sådan sak som att ett manshjärta växer med åldern, medan kvinnans hjärta blir mindre. Dessutom finns en rad svåra hjärt- och kärlsjukdomar som enbart drabbar kvinnor vilket gör det oerhört viktigt att forska på såväl män som på kvinnor. Kvinnor har inte likadana besvär som män utan kan till exempel uppvisa symptom som andfåddhet, matthet istället för bröstsmärtor som man ofta tänker på när man tänker på hjärtinfarkt.

Även när det kommer till vår tandhälsa spelar vårt kön in och här vill Barbro Kjellström, läkare och forskare vid Karolinska som får årets stipendium, belysa vikten av att ta tandlossning på allvar då detta kan ha ett samband med andra sjukdomar.

– Enkelt förklarat betyder det att vi tittar på kopplingen mellan kranskärls- och tandlossningssjukdom då vi sett att man har en ökad risk att drabbas av kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt om man haft tandlossning.

Dags att ta hälsan på allvarKarin

Här vill vi understryka vikten av att tandläkare och hjärtläkare jobbar ihop för att upptäcka sjukdomar som rör andra organ av kroppen än det ens egen specialitet handlar om, säger Barbro Kjellström. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och här kommer också vikten utav hälsa in. Idag har vi kvinnor oerhört höga krav på oss vilket gör att sjukskrivningarna tyvärr ökar.

Det här är ett problem som enar samtliga kvinnor under glastaken här idag, inte minst vår vice statsminister Isabella Lövin som är mycket oroad över statistiken som går ner i åldrarna vad gäller sjukskrivningar.

– Vi får helt enkelt inte ha sådana krav på oss att det går så långt som till utbrändhet. Det vi kan göra är bland annat att se över vårt arbetsliv och försöka jobba mot balans. Jag är stark förespråkare utav att titta på att sänka arbetsveckans timmar för att minska stress. Vi lever i ett samhälle där det är mer tillåtande för män i många syften än vad det är för en kvinna. Vi ska vara så perfekta på alla sätt vilket skapar oerhörda fallgropar, säger Isabella.

Utbrändhet sjunker i åldrarna och vi är alla rörande överens om hur lätt det är att ta på sig för mycket som kvinna och hur svårt det är att sätta gränser.

Ta hand om relationerIsabella Lövin

– Vi ska göra karriär, skapa familj, ta hand om alla relationer omkring oss och allt detta ska ske inom loppet av tio år, mellan 25-35 år om man hårddrar det. Och där ser vi nu hur många unga faktiskt inte klarar av detta, vi lever längre och kan alltså arbeta längre men då behöver vi också hitta återhämtning och balans så att vi INTE bränner ut oss på vägen, säger Isabella och får unisont medhåll från hela teamet.

Isabella, du tar upp och jämför ekologisk hållbarhet med inre hållbarhet, berätta?

– Jag tror det är viktigt att vi erkänner att vi verkligen behöver inre hållbarhet, inte bara prata om det utan på riktigt jobba för det. Både i arbetslivet och i familjelivet. Det är en hög kostnad för såväl samhället som för företagare med alla sjukskrivningar varför det här måste tas på största allvar.

Hur gör du själv för att hitta återhämtning och balans?

– Naturen och kulturen är viktiga för mig. Att hitta tillbaka till kärnan att vara människa, det är min återhämtningsmelodi. Att koppla ner är viktigt men nej, som partiledare är det inte helt enkelt men jag försöker, avslutar Isabella Lövin.

Fakta

Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor idag är hjärt- och kärlsjukdomar. De flesta kan förhindras genom en bra livsstil där Karin och Barbro ger dessa råd som de viktigaste:

Se över riskfaktorerna och ta tag i dem om du har dessa:

  • Högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes eller övervikt.
  • Se till att minska på stress, ät medelhavskost och rör på dig.
  • Ta hand om din munhygien och var aktsam om du drabbas av tandlossning.
  • Sluta röka.
  • Om du känner något som skulle kunna vara en hjärtinfarkt ring ambulans direkt.
  • Isabella Lövin
  • Alexandra Charles
  • Karin Schenk-Gustafsson
  • Barbro Kjellström
Titel: Vice Statsminister, Klimatminister samt språkrör för Miljöpartiet.

Isabella Lövin

Kuriosa: Författare till boken ”Tyst Hav” om vikten av att påskynda arbetet med hållbara hav. Fått internationell kändisstatus genom sin kaxighet mot Donald Trump.

Titel: Grundare och initiativtagare till 1.6 & 2.6 Miljonerklubben där Women in Red ingår.

Alexandra Charles

Kuriosa: Women in Red har ett stort antal seminarier runt om i landet för att sprida kunskap och information om kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.

Titel: Professor med genusfokus.

Karin Schenk-Gustafsson

Kuriosa: Karin ligger bakom världens första Centrum för genusmedicin på Karolinska Institutet, grundat för 16 år sedan.

Titel: Doktor och forskare vid Karolinska Institutet.

Barbro Kjellström

Kuriosa: Barbro får årets stipendium för sitt projekt om könsskillnader i sjuklighet och dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom hos hjärtinfarktpatienter med tandlossning.