När Mai-Lis Hellenius kliver in genom dörren till Star Studio, där fotograferingen ska äga rum, får hon en varm kram av Alexandra Charles och ett grattis.

– Tack! Det är verkligen en ära, oväntat och kul. Både för mig som person men också det området jag forskar inom, säger Mai-Lis som är professor i kardiovaskulär prevention och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Några dagar tidigare stod det klart att det är Mai-Lis som får 1,6 & 2,6 miljonerklubbens vetenskapspris som kommer att delas ut på hotell Clarion Sign i slutet av november.
Men det är inte den enda beröringspunkten som Mai-Lis och föreningen har; tillsammans håller de på att utforma en livsstilskurs, och tanken är att den ska spridas till så många städer som möjligt runt om i landet.

– Medlemmar ska kunna gå ihop i studiecirklar och lära sig mer om hur man kan få en sundare kurs i livet, säger Alexandra Charles.


Alexandra CharlesMai-Lis
 

Vet man inte vad som är en sund livsstil? Det står ju var och varannan tidning …

– Det finns otroligt mycket kunskap om mat och hälsa i dag. Bara om mat har det gjorts cirka tre miljoner studier. Problemet är bara att det kan vara svårt för allmänheten att veta vad som är myter, och vad som är vetenskapligt bevisat. Vi som forskar om detta har svårt att nå ut med vår kunskap genom informationssamhällets brus, säger Mai-Lis.

Blossom Tainton kommer in i studion och välkomnas av Alexandra, Mai-Lis och fotografen Angelica Engström. Blossom är aktuell med The Music of Motown tillsammans med gruppmedlemmarna i Afro-Dite (Jessica Folcker vikarierar för Kayo Shekoni) och fram till april besöker de drygt 30 orter. En arbetsinsats som inte är helt oproblematisk för Blossom. För ett år sedan gick hon nämligen in i väggen.

– Jag hade befunnit mig i en nedåtgående spiral i tre år, minst. Men det var för ett år sedan jag nådde botten, säger Blossom som blev chockad när hon fick beskedet av läkaren.

– Jag hade haft krämpor och jag gick också genom klimakteriet med allt var det innebär, och så har jag lite artros. Så jag kunde inte alls förstå att det var utbränd jag var. Jag som hjälper utbrända att komma tillbaka med träning! Och så har jag själv hamnat i det. Det var svårt att acceptera, säger hon.
I dag jobbar Blossom 50 procent.

Annika StrandhällBlossom

På tal om att stressa, tidningens tredje omslagsflicka är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Hon har ett stressigt jobb, men det är inte hennes enda koppling till stress; på hennes bord ligger sjukskrivningarna. Förr i tiden var det fysiska skador som var den främsta orsaken till att folk sjukskrev sig, men i dag är det de stressrelaterade som står för majoriteten.
– Vi har en överrepresentation av kvinnor i familjebildande ålder som blir sjukskrivna på grund av stress, depression och ångest. Det här har vi sett öka de senaste 15-20 åren, och sedan 2010 har vi haft en ännu kraftigare uppgång, säger Annika.

Vad tror du är orsaken till det?

– Det finns flera samverkande faktorer. Det handlar om krav som ställs i arbetslivet, men det är också kopplat till att kvinnor tar på sig för mycket ansvar för hemmet och familjen. Kvinnor och män lever jämställda fram till att man bildar familj, då händer något. Man går in i mer traditionella könsroller. Under barnets första två år står kvinnan för 90 procent av föräldraledigheten. Kvinnors inkomstutveckling minskar kraftigt, och återhämtar sig aldrig. Medan mannen under småbarnsåren tvärtom ökar sin närvaro på arbetsmarknaden.

Fotograferingen är avklarad och alla fyra kvinnor beger sig åt varsitt håll. Men de möts förhoppningsvis snart igen, kanske redan om några dagar när Mai-Lis får sitt pris.