Även om det i sig är sorgligt att plöja igenom socialstyrelsens officiella statistik över dödsorsaker i Sverige 2012, så är det samtidigt en glädjande läsning.

Den vanligaste dödsorsaken, hos kvinnor såväl som hos män, är ännuhjärt- och kärlsjukdomar, MEN dödstalen har sjunkit kontinuerligt under senare år. Från 128 dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar per 100 000 kvinnor 1987 till 49 per 100 000 idag!

Mer kunnskap om kvinnohjärtat

Det är så glädjande för oss i 1.6 miljonerklubben som ända sedan starten för 15 år sedan arbetat för att sprida kunskap om Kvinnors hjärtan. Mer kunskap räddar liv, det vet vi.

Fortfarande är dock 38 av 100 dödsfall hos svenska kvinnor kopplade till hjärt-kärlsjukdom. Den siffran måste sjunka och visar att kunskapen om kvinnohjärtat fortfarande inte är tillräcklig. Det behövs ständigt mer forskning. Och mer pengar till forskning.

Varje år sätter vi Kvinnohjärtat i fokus i vår kampanj Woman in Red

Varje år sätter vi Kvinnohjärtat i fokus i vår kampanj Woman in Red då vi samlar in pengar till detta ändamål. Symbolen med den röda skon handlar om att rädda liv. På 15 platser över hela landet med början 4 mars i Stockholm på Oscars, anordnas events med föreläsningar om hjärthälsa och livsstil, underhållning och modevisningar i rött. Se på vår hemsida (1.6miljonerklubben.com) vad som händer där du bor.

Pengarna av försäljningen av vår röda sko-pin, vår Kalender och det vi får in från promenadappen “Gå för hjärtat” gör att vi i samarbete med insamlingsstiftelsen Kvinnor och Hälsa kan dela ut fantastiska stipendier till duktiga forskare. Förra året över 1,4 miljoner och med din hjälp kan det bli ännu mer i år!

Lev hälsosamt!

Men vårt arbete med att främja kvinnohälsa och välmående vänder sig också i hög utsträckning till kvinnan själv.  Vi lyfter frågor om kost och livsstil. Förmedlar ut seriös forskning som kan hjälpa oss förstå hur vi kan förändra vår livsstil för att kunna hålla oss friskare längre.

Socker är livsfarligt och det måste vi alla förstå

Faran med socker är ett sådant exempel. Socker är livsfarligt och det måste vi alla förstå. Jag blir beklämd när jag läser enkäter och människor svarar att "en burk läsk kan väl inte vara farligt". Slå inte ifrån er ny kunskap och information om hälsa. Se det som hjälp på vägen. Ta till er vad som är folkhälsorisker, dra ner på allt sött och köp inte jätteportioner med snabbmat.

Goda förebilder behövs

Var glad för att forskningen går framåt. Vi vet idag att allt socker i mat och dryck leder till ökad risk för förtidig död i hjärt-kärlsjukdom! Precis som vi vet att ynka 20 minuters promenad om dagen kan minska risken.

Det är djupt tragiskt

Att inte röka borde också vara en självklarhet hos dagens upplysta människor, men tyvärr ser vi en ökning inte minst hos unga kvinnor. Det är djupt tragiskt och inte blir det bättre av att våra stora dagstidningar publicerar bilder på kändisar som röker.

Vad ger det för signaler när idoler och förebilder coolt står med en cigarett i handen! Tänk till lite ni chefredaktörer, ni har också ett ansvar, inte minst gentemot alla unga läsare.