Därför har vi varit med att starta kampanjen Glada Lungor, för att öka kunskapen om vad man kan göra för att hålla sina lungor friska och glada. Jag har själv erfarenhet av att ha lungor som inte är så glada. Efter mina år i nattklubbslivet, där jag dagligen exponerades för passiv rökning, har jag i dag problem med luftrören och med lungorna. För tio år sedan fick jag astma och jag har fått lunginflammation flera gånger. Därför tänker jag särskilt på min andning och luften runtomkring mig.

Där fick jag lära mig att andas rätt, och jag blev förvånad över hur få och djupa andetag man kan lära sig att ta

Jag var till exempel på en kurs i medicinsk yoga tidigare i höstas. Där fick jag lära mig att andas rätt, och jag blev förvånad över hur få och djupa andetag man kan lära sig att ta (stressen gör tyvärr att allt för många av oss tar små och snabba andetag). I början av kursen tog jag tio andetag på en minut, när kursen var över var jag nere på tre. Hur andas du? Tar du tillräckligt djupa andetag? Och låter du luften stanna kvar ibland i lungorna? Att djupandas motverkar stress, och det är också bra för hjärtat.

Glada lungor

Som du vet är 1,6 & 2,6 miljonerklubben engagerad i många frågor. Glada lungor är bara en. Vi vill förbättra livskvaliteten för alla kvinnor, i alla åldrar, och därför är det till exempel också viktigt att kunskapen om hormoner ökar. Vad innebär det att ha mens? Vad är PMS? Och vad händer när vi går igenom klimakteriet? Hormoner har varit ett eftersatt område, men vi vill lyfta det!

Minska den psykiska ohälsan bland kvinnor

Något som också är högt prioriterat hos oss är att minska den psykiska ohälsan bland kvinnor. Allt för många av oss kämpar mot stress och ångest, vilket i slutändan kan leda till utbrändhet. 1,6 & 2,6 miljonerklubben har därför inlett ett samarbete med psykiatrifonden och i vår kan vi se fram emot viktiga aktiviteter med dem.

Hjälpa kvinnor på landsbygden

Visste du förresten att vi inte bara engagerar oss i Sverige utan runt om i världen? För ett år sedan startade vi, tillsammans med organisationen Hand in Hand, Woman’s health movement India, som syftar till att hjälpa kvinnor på landsbygden att få en bättre hälsa. Vi har också engagemang i Sydafrika, tillsammans med Star for Life. Förutom att vi också har systerorganisationer, bland annat i just Sydafrika, men också i Danmark, Norge, Finland och Tyskland.

Visste du förresten att vi inte bara engagerar oss i Sverige utan runt om i världen?

Jag vill tacka er för året som har varit, vi har fått många nya medlemmar och fler hoppas vi på att få nästa år. Jag vill givetvis också ta tillfället att önska er en god jul. Varför inte tillbringa lediga dagar med att gå långa promenader i naturen? Det kommer att göra dina lungor glada!

PS.
Stötta forskningen om kvinnor genom att skänka pengar till stiftelsen Kvinnor & Hälsa. Det är tack vare pengar som kommer in till stiftelsen som föreningen kan ge bidrag varje år till viktig forskning på till exempel kvinnohjärtat.
Kvinnor & Hälsa har 90-konton. Plusgiro: 900152-0 eller Bankgiro: 900-1520

Tack för ditt stöd!

Fakta

Stöd Insamlingsstiftelsen Kvinnor &hälsa pg

90 0152-0

BG 900-1520