- Kulturen är en ständigt närvarande del i mitt liv, den är mer eller mindre mitt allt, utbrister Alice Bah Kuhnke, med ett stort leende samtidigt som hon blickar upp i taket, ett tak som absolut är ett utav landets vackraste.

Vi befinner oss i kulturens ”hjärta”, inne på Operan i Stockholm och det tog inte många minuter innan vår kvartett hittade varandra och den gemensamma beröringspunkten Kvinnors Hälsa, något de alla arbetar med inom sina respektive arbetsområden.

Anne-Marie Wenthzel är cancerforskaren som själv drabbades utav cancer, en kamp hon fortfarande kämpar med.

Gå och undersök dig på en gång. Vänta inte.

- Jag upptäckte min knöl i bröstet själv men tyvärr gick jag inte direkt till läkaren utan tänkte att nej, det är nog ingen fara, det kan väl inte drabba mig? Urbota dumt. Känner du något i din kropp, det behöver inte vara en knöl det kan vara en känsla, en trötthet som känns onaturlig, gå och undersök dig på en gång. Vänta inte.

"Nu jäklar ska de jävlarna bort"

Att arbeta med cancerforskning samtidigt som man krigar mot cancer i sin egen kropp satte givetvis en extra dimension till Anne-Maries jobb och där föddes en jäklar-anamma som starkt känns i luften när hon pratar.

Cancer är en felprogrammerad cell, en bugg i systemet...

- Nu JÄKLAR ska de jävlarna bort! Cancer är en felprogrammerad cell, en bugg i systemet som funnits i evighet. Vi måste verkligen forska på rätt sätt.

Hon får medhåll av Helena Kopp Kallner, gynekolog som även hon vill poängtera vikten av att vi tar på allvar om vi inte mår bra. Helenas hjärteämne är hormoner, ett känsligt ämne som ofta leder till diskussioner men Helena är bestämd i sin sak, hormoner är inget vi behöver se som en fara. Tvärtom.

Kan förstöra sexlivet

- Vi har en extrem rädsla för hormoner men egentligen är det inte naturligt att vi ska ha alla dessa menstruationer. Vi jobbar numera för att inte bli gravida, där våra menstruationer är till för att just bli gravida. Då är det bättre att tryggt veta att du inte kommer bli oönskat gravid än att vara orolig vilket kan förstöra ditt sexliv enormt.

Även många äldre, bland annat i klimakteriet och i övergångsåldern, behöver tillskott av hormoner för att känna sig i balans.

Många känner av sin övergångsålder på ett väldigt negativt sätt

- Många känner av sin övergångsålder på ett väldigt negativt sätt och då kan vi balansera ut svängningarna med att tillsätta östrogen. Ta kontakt med din gynekolog och prata igenom vad som kan passa just för dig.

Vikten av återhämtning är också oerhört central för att skapa en bra balans i livet och här kommer kulturen minst sagt in, något Alice Bah jobbar med dagligen.

Alla ska ha möjlighet till kultur

- För mig har kulturen alltid varit central och jag märker direkt när jag inte får plats för mitt läsande, att det får en väldigt negativ effekt på hur jag mår. Jag tycker det är oerhört angeläget  att skapa förutsättningar för mer kultur till fler både för unga och för äldre. Alla unga ska ha möjlighet att få gå på kulturskola och även våra äldre ska få möjlighet att ställa sig på en scen om de vill testa på det, eller måla!

Vi pratar om att tillgängligheten måste finnas där för alla och vikten av att få in kulturen redan tidigt i livet, något Alexandra månar mycket om.

Det är så tydligt att vårt lärande blir bättre genom såväl motion som rörelse och kultur...

- Det är så tydligt att vårt lärande blir bättre genom såväl motion som rörelse och kultur, hur viktigt det är att vi främjar kreativiteten både bland barn och bland ungdomar. Sång, måleri, slöjd, hantverk och att få spela teater och sätta ihop shower, allt sådant måste fram ordentligt, säger Alexandra och Alice håller med.

- Att man får chansen att möta både konstarter och kulturskapare tidigt, gärna redan på förskolorna. Det är via möten man kan skapa intresset, att ett barn känner att det kanske vill bli författare, konstnär eller sångare, det här är något jag jobbar mycket för, säger Alice och passar på att ge Alexandra en fin portion beröm.

- Det du Alexandra gjort för kulturen i vårt land är fantastiskt. Så som du har satt Sverige på kartan rent kulturellt är så oerhört positivt.

Kvinnors hälsa överst på agendan

Alexandra ger Alice en varm kram och vi kommer, inte helt otippat med en minister i rummet, in på politik och då på Almedalen där 1.6miljonerklubben är med även i sommar. Kvinnors hälsa står överst på agendan och på plats finns bland annat Helena Kopp Kallner.

- Jag tröttnar aldrig på att prata om hormoner och vår hälsa, säger Helena med ett skratt och får medhåll av de andra.

Alice måste rusa iväg, nästa punkt på ministerns schema är ett telefonmöte med Frankrikes kulturminister.

- Allt för kulturen, säger Alice med sitt varma skratt innan hon skyndar iväg ut i den fina vårsolen som äntligen skiner.